Orthodontie (Beugel Plaatsen)

[bt_section layout=”wide” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”754″ back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_slider height=”small” auto_play=”” hide_arrows=”” hide_paging=”btSliderHidePaging” simple_arrows=”no” el_class=”” el_style=””][bt_slider_item image=”” el_class=”” el_style=””][bt_row_inner][bt_column_inner width=”7/12″][bt_hr top_spaced=”topExtraSpaced” bottom_spaced=”bottomSpaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_header superheadline=”” headline=”” headline_size=”huge” dash=”no” subheadline=”Uw Mondzorgcentrum
in Den Haag en Omgeving” el_class=”” el_style=”color:#fff” dash_style=”btNormalDash”][/bt_header][bt_hr top_spaced=”topExtraSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=””][/bt_hr][bt_button text=”DIRECT EEN AFSPRAAK MAKEN” icon=”fa_f054″ url=”contact-us/” target=”no_target” style=”Filled” icon_position=”Right” color=”Accent” size=”Big” width=”Normal” el_class=”” el_style=””][/bt_button][/bt_column_inner][bt_column_inner width=”5/12″ align=”left” cell_padding=”btNoPadding” vertical_align=”inherit” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” el_class=”” el_style=””][/bt_column_inner][/bt_row_inner][/bt_slider_item][/bt_slider][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section][/bt_section][bt_section][bt_row el_class=”” el_style=”padding:20px”][bt_column width=”2/3″][bt_text]

Orthodontie

Beugels zijn tegenwoordig heel gewoon. Veel kinderen en volwassenen hebben er een. Met een beugel kunnen we scheve tanden rechtzetten. Ook kunnen we de groei van de kaken beïnvloeden. De behandelingen vinden plaats op de Polikliniek Orthodontie.

Waarom gaat u naar de orthodontist?

 • als tanden ver naar voren of scheef staan,
 • als er te weinig of juist te veel ruimte in het gebit is
 • als tanden en kiezen niet goed op elkaar passen en bijten daardoor bijvoorbeeld lastig is

Sommige tandposities kunnen leiden tot schade aan het tandvlees, een scheefgroeiende onderkaak of een asymmetrie in het gezicht. Bovendien kunnen vooruitstekende tanden bij een val makkelijker beschadigen. Scheve tanden zijn soms heel moeilijk schoon te houden waardoor sneller tandvleesontstekingen ontstaan. De gezondheid staat dus voorop, een aantrekkelijke lach na de behandeling is een prettige bijkomstigheid.

Op welke leeftijd is een beugel mogelijk?

In principe is een orthodontische behandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Voor kinderen is de beste behandelperiode echter tussen de tien en vijftien jaar. We kunnen dan de kaakgroei nog beïnvloeden en we kunnen de ruimte gebruiken die vrijkomt tijdens het wisselen.

Kosten

Tandartsen en orthodontisten bepalen niet zelf hun tarieven. De tarieven worden landelijk door de overheid vastgesteld (NZa). Voor aanvang van de behandeling ontvangt u een kostenoverzicht. Nota’s gaan meestal rechtstreeks naar uw verzekeraar. Afhankelijk van de voorwaarden van uw verzekeringspolis, krijgt u soms geen nota, soms een deelnota, soms de volledige nota thuisgestuurd.

Verzekeringen

Elke verzekeraar heeft diverse aanvullende pakketten waarin orthodontie is opgenomen. Voor een overzicht kunt u kijken op www.vergelijkmondzorg.nl/orthodontie. Orthodontie zit niet in de basisverzekering (op een heel enkele uitzondering na).

Er bestaan heel veel verschillende beugels.

In de orthodontische praktijk noemen ze dat apparatuur. Er zijn binnen- en buitenbeugels en bij de binnenbeugels  wordt er weer een onderscheid gemaakt tussen uitneembare en vastzittende  beugels.

Er zijn veel afwijkingen die reden geven voor een behandeling. Iedere afwijking vraagt om een andere benadering en dus een specifieke beugel. De kosten zijn ondergebracht in tien categorieën:

 • Categorie 0: deze code wordt gebruikt voor trainers om afwijkend mond- en tonggedrag af te leren. Het plaatsen gebeurt bij de tandarts. De behandeling om dit gedrag af te leren is bij de logopedist. Het plaatsen omvat ook de uitleg over het afwijkende mond- en tonggedrag, instructie over het dragen van de trainer en controle van het dragen van de apparatuur. Deze prestatie is inclusief een verwijzing naar aan logopedist.
  De kosten zijn  € 113,98 exclusief de materiaal- en techniekkosten.
  (Trainer)
 • Categorie 1: onder deze categorie vallen de uitneembare beugels zoals een expansieplaat of plaat met tonghekje. Wanneer er een behandeling is met vacuümgevormde hoesjes en het totaal aantal hoesjes minder is dan acht, dan wordt deze categorie gedeclareerd.
  Het plaatsen van dit type beugel kost € 106,07 exclusief materiaal- en techniekkosten.
  De beugelconsulten kosten € 26,85 per maand.
  (Plaatbeugel)
 • Categorie 2: het plaatsen van een eenvoudige beugel ter beïnvloeding van de kaakgroei met bijvoorbeeld een headgear (buitenbeugel), palatinale bar of linguale boog.
  Het plaatsen van dit type beugel kost € 110,95 exclusief materiaal- en techniekkosten.
  De beugelconsulten kosten € 26,85 per maand.
  (Buitenbeugel/Headgear)
   
  (Palatinale bar)
 • Categorie 3: het plaatsen van een uitneembare beugel ter beïnvloeding van de kaakgroei. Voorbeeld is een blokbeugel (activator).
  Het plaatsen van dit type beugel kost € 127,94 exclusief materiaal- en techniekkosten.
  De beugelconsulten kosten € 26,85 per maand.
  (Blokbeugel/Activator)
 • Categorie 4: het plaatsen van met banden vastzittende kaakcorrectie-apparatuur zoals bijvoorbeeld Herbst, MARA, RME. Deze beugels zijn bedoeld om de kaakgroei te beïnvloeden.
  Het plaatsen van dit type beugel kost € 136,30 exclusief materiaal- en techniekkosten.
  De beugelconsulten kosten € 26,85 per maand.
  (Herbst-beugel)
 • Categorie 5: het plaatsen van een vaste slotjesbeugel voor één tandboog. De materiaal- en/of techniekkosten moeten apart in rekening te worden gebracht. Het gaat hierbij uitsluitend om de kosten van de gebruikte brackets en bogen.
  Het plaatsen van dit type beugel kost € 322,48 exclusief materiaal- en techniekkosten.
  De beugelconsulten kosten € 30,69 per maand.
  (Zelfligerende brackets/slotjes)
  (Keramische brackets/slotjes)
 • Categorie 6: het plaatsen van een vaste slotjesbeugel voor beide tandbogen. De materiaal- en/of techniekkosten moeten apart in rekening te worden gebracht. Het gaat hierbij uitsluitend om de kosten van de gebruikte brackets en bogen.
  Het plaatsen van dit type beugel kost € 524,58 exclusief materiaal- en techniekkosten.
  De beugelconsulten kosten € 38,36 per maand.
  (Zelfligerende brackets/slotjes)
  (Keramische brackets/slotjes)
 • Categorie 7: het plaatsen van vacuümgevormde apparatuur verkregen door een digitale set-up. Deze apparatuur bestaat uit minstens acht vacuümgevormde correctiehoesjes.  Categorie 7 wordt éénmalig gedeclareerd, dus niet per kaak.
  Het plaatsen van dit type beugel kost € 509,08 exclusief materiaal- en techniekkosten.
  De beugelconsulten kosten € 38,36 per maand.
  (Vacuümgevormd correctiehoesje)
 • Categorie 8: het plaatsen van brackets aan de linguale en/of palatinale zijde (binnenkant) van gebitselementen, voor één tandboog. De materiaal- en/of techniekkosten moeten apart in rekening te worden gebracht. Het gaat hierbij uitsluitend om de kosten van de gebruikte brackets en bogen.
  Het plaatsen van dit type beugel kost € 397,33 exclusief materiaal- en techniekkosten.
  De beugelconsulten kosten € 46,04 per maand.
  (Brackets/slotjes aan binnenkant van gebitselementen)
 • Categorie 9: het plaatsen van brackets aan de linguale en/of palatinale zijde van gebitselementen, voor beide tandbogen. De materiaal- en/of techniekkosten moeten apart in rekening te worden gebracht. Het gaat hierbij uitsluitend om de kosten van de gebruikte brackets en bogen.
  Het plaatsen van dit type beugel kost € 522,24 exclusief materiaal- en techniekkosten.
  De beugelconsulten kosten € 57,54 per maand.(Brackets/slotjes aan binnenkant van gebitselementen)

Duur behandeling
De duur van de behandeling en het resultaat zijn afhankelijk van een aantal factoren. Als eerste zijn gebitsontwikkeling, de groei, het aanpassingsvermogen, het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt van invloed.
Daarnaast is voor het bepalen van de duur van de behandeling belangrijk of de stand van de kaken goed is of niet. Bij kinderen kan bijvoorbeeld een voorbehandeling nodig zijn om eerst de stand van de kaken te corrigeren (blokbeugel). Daarna kunnen de tanden zelf rechtgezet worden.
Na de behandeling kunnen ook nog veranderingen in het gebit optreden. Daarom adviseert de behandelaar vaak een retentiebeugel of spalk te dragen.

In het begin moet je aan een beugel wennen. Eten kan pijnlijk zijn en soms drukt de beugel tegen je kaak, tong of wang. Na 1 tot 2 weken ben je meestal gewend aan je beugel. Als de beugel wordt bijgesteld, kan je wel weer wat last krijgen.
Als je je gebit niet goed schoon houdt, kunnen er vlekjes en gaatjes ontstaan en kan je tandvlees wat terug trekken. Krijg je klachten aan je kaakgewricht? Meld dit dan bij je behandelaar.
Een orthodontische behandeling kan verkorting van de wortels (wortelresorptie) tot gevolg hebben. Het wel-niet-wel dragen van je beugel en nagelbijten of duimen tijdens de behandeling kan een oorzaak zijn. Wortelresorptie stopt als de behandeling wordt beëindigd.


[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″][bt_image image=”1162″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=””][/bt_image][/bt_column][/bt_row][/bt_section]